Wednesday, June 23, 2010

cinta o cinta

Ada ketikanya kita perlu rasional dgn diri kita sendiri. Apabila org sudah menyatakan rasa menyampahnya pd kita, itulah masanya untuk kita melangkah pergi. Kita boleh bertahan pd rasa kita, ttp perlu juga sedar rasa dia pada kita. Setelah dia menyatakan betapa dia tidak memerlukan kita lagi dlm hidupnya, itulah masanya untuk melangkah pergi.
Anda boleh bertahan pd cinta agung, ttp kecintaan agung tiada ertinya tanpa penyambut. Cinta agung itu bermaksud 2 insan satu rasa. Anda mencintainya & dia juga mencintai anda. Saling memerlukan, saling memahami, saling memberi & menerima, saling mngerti dan saling rasa diperlukan.
Itulah CINTA.Tanpa detik2 spt ini ia bukanlah cinta. Usah keliru dgn perhatian yg diberikan. Itu biasa. Cinta berbeza & ia berkait soal hati. Apabila cinta telah berputik & ia ada rasa yg sukar diungkap, sukar dimengerti & sukar dikembalikan kpd asal & ia bersambut. Jika tidak bersambut ia bukan cinta tapi sekadar rasa.
Rasa dirasai oleh semua org. Para peminat artis mempunyai satu rasa tp bukanlah cinta. Maka itu, para peminat masih terkawal & memuja dr jauh. Meskipun tanpa sambutan mereka tetap meminati. Berbeza dgn cinta, apabila tidak bersambut ia sangat menyakitkan.
Dgn rasa maka terbetiklah rasa sayang antara seseorang dgn seseorang. Itu pun belumlah cinta namanya. Cinta adalah langkah terakhir dlm rentetan perasaan. Selagi belum mendpt maklum balas yg boleh diistilah sebagai mukadimah cinta, usahlah membina gunung cinta di hati, kelak anda kecewa melihat dia hanyalah rasa sedangkan anda telah cinta.
Kita boleh ada rasa pd sesiapa saja. Ia biasa pd semua org. Jika anda seorg pelajar & ada rasa pd guru atau pensyarah. Itu biasa & bukanlah salah. Anda boleh ada rasa pd perdana menteri, ia bukanlah pelik sbb kita mmg mudah mempunyai rasa pd sesiapa yg kita kagumi.
Anda perlu lakukan sesuatu utk mengetahui apakah rasa yg ada rasa juga rasa yg dia rasa. Jika anda tiba2 berasa rindu lalu menghantar SMS, tidak lama kemudian anda mendpt balasan, itu mungkin menggambarkan ada rasa yg sama2 berputik. Anda boleh teruskan utk menguji , tp awas kadang2 anda akan teruji & teruja. Proses hingga cinta dpt disemai adalah satu proses yg pjg & berliku. Kadang2 ia berduri & tajam bagai sembilu. Sebelum satu2 cinta dpt dinikmati bersama, anda akan berdepan dgn pelbagai cabaran. Mmglah, kadang2 sesuatu yg manis di hujungnya cukup pahit pd awalnya.
Beruntunglah org yg dpt membina cinta pd pandangan pertama. Mereka adalah org yg sgt bertuah sbb cinta bukanlah suatu benda tp perasaan penuh ilusi, tersembunyi di balik kata2, tindakan & pendirian. Jika anda mendpt cinta tanpa perlu bersusah payah ketahuilah jambatan anda mungkin lurus & pendek. Ada org jambatan cintanya pjg & berliku serta byk lubang. Dia selalu terjerumus sebelum sampai ke penghujung.
Jika anda ada rasa & mahu ia berakhir sebagai cinta, maka duga, uji, ramal & buat persepsi hingga anda yakin rasa itu turut dimilikinya. Jika anda merasakan rasa itu turut ada di hatinya, maka terus pupuk hingga timbul sayang & cinta. Jika anda ragu2, kurang percaya & sekali sekala teruja & teruji, maka serahkan kpd Tuhan yg mampu mengubah hati. Lakukan sembahyang hajat & mohon ALLAH letakkan hati anda di hatinya. Niatkan untuk ke jinjang pelamin & berdoalah selalu,
"Ya Allah, andainya dia baik utk aku demi duniaku & akhiratku, maka satukanlah kami dlm istilah cinta yg akan berakhir dlm perkahwinan, andainya dia tidak baik utk aku demi duniaku & akhiratku, maka pisahkanlah kami dlm istilah persahabatan & persaudaraan Islam"
Selamat bercinta utk cemerlang bukan bercinta utk temberang & tembelang.

1 comment: